maanantai 4. elokuuta 2014

Viikonloppu Kökarilla

Viime viikonloppu tuli vietettyä Kökarin kunnassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Kökar on pieni 250 asukkaan vetreä kunta Ahvenanmaan maakunnan eteläosassa. Saari on kaunis, vehreä ja kallioinen. Majoituin jo entuudestaan tutulla Sandvik Gästhamn och Camping -leirintäalueella. Alue on monien mielestä Ahvenanmaan paras enkä muutamia maakunnan alueina kokeneena uskalla sanoa vastaan tuolle väitteelle.

Aloitin matkan saapumalla Korppooseen hyvissä ajoin. Olin kuulut huhua, että tuolla tarjottaisiin noin parhaita ribsejä ravintola Buffalossa. Kyllähän ne ihan maittoivat.

Saavuin Kökarille Ålandstrafikenin laivalla. Reitti kulkee mantereelta päin Korppoon kautta ja Kökarin jälkeen parin saaren jälkeen laiva saapuu Ahvenmaan Långnäsiin. Laivakyydit kannattaa varata etukäteen ja veloitus perustuu lähinnä siihen minkälainen auto on laivassa mukana. Henkilöautolle edestakainen matka oli nyt 28,8 €. Laivakyyti kestään noin 2,5 tuntia per suunta.

Tullessa olin liikkeellä myöhään, laiva saapui Kökarille vasta puolenyön maissa joten tuli vaihteeksi harjoiteltua teltan pystyttämistä taskulampun valossa. Kyllä sekin kätevästi sujui ja jo pian pääsi laittamaan pään tyynyyn.

Lauantaina tuli pyörää ulkoilutettua noin 30 km verran. Lounaalla tuli käytyä Havspaviljongenissa ja tämän jälkeen siirryin omenatuotteistaan tuttuun Peders Aplagårdiin. Heillä on myynnissä erilaisia omenasta tehtyjä tuotteita, kuten siidereitä, hilloja ja lisukejuttuja kuten salsaa. Heillä on myös konditoriatoimintaa, ehkä parasta ahvenanmaan pannukakkua sekä lounasaikaan lounastarjoilua.

Sunnuntaina tuli käytyä tunnelmallisella Källskarin saarella. Tuonne on kyyditykset (kesäaikaan) päivittäin klo 12:15 lähtien hotellin rannasta. Edestakainen matka (matka noin 45 min per suunta ja kokonaiskesto vajaa 4 h) maksoi 25 €. Saarella oli upeita, uniikkeja maisemia ja kiehtovaa tarinaa.

Källskarin reissun jälkeen oli vielä muutama tunti aikaa ihailla Kökaria. Kirkko on erittäin tunnelmallinen saaristokirkko jota ympäröi jylhät kalliot ja meri. Näkemällä hiukan vaivaa pääsi kiipeämään läheisille kallioille ottamaan ehkä jopa nätimpiä kuvia itse kirkosta joissa myös näkyy taustalla meri.

Kökar on erittäin sopiva kohteeksi niin viikonlopuille kun osana muun Ahvenanmaan alueen kiertelyä. Suosittelen lämpimästi kaikille. Mukavan ajan viimeistelee hyvin toimivat palvelut ja upea tunnelma keskellä merta.1 kommentti: