perjantai 3. heinäkuuta 2015

Ruotsin reissu ja laivakyydit

Koin Ruotsin matkalla kolmea erilaista maksullista laivakyytiä.

Vaasa - Uumaja

Ensimmäinen laivakyyti oli Vaasasta Uumajaan, juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina ja laiva lähti Vaasasta kahdeksan maissa. Liikennöijä on Wasaline.

Laivakyyti maksoi auton kanssa 88 €. Laivalla ei ollut yksikään ravintola (paitsi kahvila) auki ja myymälän tuotteet oli hinnoiteltu aivan överiksi. Laiva on vanhahko ja ylläpidossa ei ole oltu ainakaan liian ahkeria. Lisäksi henkilökunnasta jäi töykeähkö ja ylimielinen kuva, aivan kuten kaikki asiakkaat olisivat pakotettu matkustamaan heillä.

Tässä vähän kuvia laivamatkasta:Auto autokannella


Myymälän hintojaKannella monissa kohdin näytti tältä

Nämä ovetkin ovat nähneet parempia aikoja

Grisslehamn - Eckerö

Grisslehamnin ja Eckerön väliä liikennöi Eckerö Linjen. Väli maksoi 16 € auton kanssa. Laiva on vanhahko, kuten Vaasankin välillä, mutta se sentään näkyy hinnassa. Laivan kunnosta on selvästi huolehdittu, kaikki paikat näyttävät siisteiltä.

Palvelu laivalla on iloista ja tax freen hinnat ovat täysin kohtuullisia. Ravintoloita on, joskin useat niistä oli täyteen varattu. Eckerön ja Grisslehamnin väli menee nopeasti, vuoroja on hyvin ja hintataso järkevä, etenkin auton kanssa matkustaessa huomattavasti halvempi vaihtoehto kun Turun ja Tukholman väliset laivat.

Laiva Grisslehamnin satamassa

Tax freen hintatasoa

Långnäs - Kökar ja Kökar - Galtby

Ahvenanmaan ja Suomen välillä kulkee hyvin Ålandstrafikenin aluksia. Jotta yli pääsee järkevään hintaan, on yövyttävä yksi yö välisatamassa. Näistä paikoista Kökar on noussut suosikikseni. Kökar on pieni saari, mutta siellä on hyvin palveluja, ilmapiiri on kaikkialla mukava ja saaren luonto on hyvin kaunista.

Nykyään Ålandstrafiken antaa pienen alennuksen kun varaa ja maksaa kyydin netitse käyttäen heidän varausjärjestelmäänsä. Auton kanssa väli Ahvenanmaalta mantereelle asti maksoi noin 28 €. Tätäkin hintaa voidaan pitää täysin kohtuullisena.

Useimmilla saaristolautoilla on ensimmäisellä kannella autot ja toisella kannella kahvilatila ja pieni kansi. Kahvilatilassa tarjoillaan myös ruokaa, alle kympillä syö oikein hyvin. Isommilla laivoilla alle kympillä ei juuri saa murkinaa.

Ålandstrafikenin saaristolautoilla on mukavaa matkustaa ja näillä pääsee näkemään saaristoa aivan eri tavalla kun isomilla aluksilla.
Yhteenveto

Kun haluat kulkea mukavasti Ruotsin ja Suomen välillä, kulje Ahvenanmaan kautta. Reitti on mukavan monipuolinen ja laivat siinä välillä edullisia ja viihtyisiä. Wasalinen palvelukokemus jäi niin kehnoksi, etten voi suositella laivayhteyttä kenellekään tuolla hintatasolla. Kaikissa hinnoissa mukana yksi aikuinen henkilö ja henkilöauto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti