maanantai 11. heinäkuuta 2011

Japa 300 -klapikone

Viikonloppuna tuli oltua pitkästä aikaa mökillä puuhommissa. Kun kerroin toverille aikeista, hän ehdotti ystävällisesti, että ottaisimme lainaan viikonlopuksi Japan klapikoneen.
Klapikone auton perässä
Laitilan Rautarakenne Oy on valmistanut maa- ja metsätaloustöitä helpottavia koneita Laitilassa vuodesta 1977. Klapikoneessa vuosien kokemus tuntuu. Laite on tukeva, helppo käyttää ja suunniteltu turvalliseksi.

Klapikone käyttökunnossa
Testimateriaalina sai toimia talvella kaadettu iso mänty. Mänty pätkittiin moottorisahalla sen mittaisiin pätkiin, joita kahden miehen voimin jaksaa helposti liikuttaa, eli 1,5 - 2,5 m. Nuo kannettiin klapikoneelle, joka teki loput töistä. Kone pätkii puun sopivan mittaisiksi (klapin pituuden voi säätää helposti) ja laittaa puun kahteen tai neljään osaan. Puun pätkii ketjusaha. Laitteelle antaa voiman 390-kuutioinen laadukas Hondan nelitahtinen yksisylinterinen bensiinimoottori. Hondan pienkoneet ovat tunnettuja hyvistä ominaisuuksistaan, joita on mm. helppo käynnistyvyys kelillä kun kelillä, luotettava toiminta ja vaimea käyntiääni.
Puun halkaisu

Klapikonetta on helppo siirtää paikasta toiseen auton peräkoukussa. Laite painaa alle 400 kg, joten sen siirtämiseen käy hyvin käytännössä mikä tahansa auto. 
Puun katkaisu

Valmista jälkeä syntyy klapikoneella nopeasti. Katkaisuun kuluu vastaava aika kuin moottorisahalla ja halkaisuosa työstää katkaistun puun sekunneissa klapeiksi.

Työskentelytaso, jossa työstöä odottava puu odottaa vuoroaan
Laitteessa on turvallisuus ollut jo suunnittelupöydällä tärkeä asia. Työskenneltäessä järkevästi, teräviä kohtia tai paikkoja, joissa käsi murskaantuu, ei jää paljaaksi. Halkaisuosan suoja lähtee pois päältä vain, kun kone on taukotilassa. Kone käynnistyy myös vasta, kun suojukset ovat kiinni. Työskenneltäessä moottorisahalla tai kirveellä on paljon helpompi tehdä vahinkoa.
Honda GX390 -bensiinimoottori

Leirintäblogin asteikolla klapikone saa arvosanakseen neljä ja puoli pistettä viidestä. Suosittelen lämpimästi laitetta.

Hyvää:
  • Työskentelyn turvallisuus
  • Nopeus
  • Käytön helppous
  • Tukevat rakenteet
  • Helppo siirrettävyys
Huonoa:
  • Puun maksimihalkaisija on 30 cm. Tuota rajaa lähestyvän puun kanssa moottorin voimat alkavat tuntua rajallisilta. Rajumpaan käyttöön on kuitenkin Japan mallistossa huomattavasti järeämpiä vaihtoehtoja.
Valmiita klapeja
Kiitos Laitilan Rautarakenne Oy:lle koneen lainasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti