maanantai 1. elokuuta 2011

Taittuvarunkoinen Yosemite-polkupyörä

Retkeilyvarusteista olen kokenut pyörän hyvin käteväksi. Sen avulla voi tutustua lähiseutuihin tuhlaamatta kallista polttoainetta ja aiheuttamatta pahennusta ympäristön pilaamisesta.

Automatkailussa on valittava kompromissien välillä, jos haluaa kuljettaa pyörää. Joko normaali pyörä auton peräkoukun telineellä likastumassa tai taittuvarunkoinen, jonka saa mahtumaan auton sisätiloihin. Tilava autokin on hyvä vaihtoehto, jolloin saa täysikokoisen pyörän lialta ja varkailta suojaan.

Omassa käytössä koin helpoimmaksi hankkia pyörän, joka mahtuu pienikokoisen automobiilin sisälle kuljetusta varten. Käyttö on lähinnä kesäaikana tapahtuvaa käyttöä telttareissuissa, joten tiedostin halvankin vaihtoehdon käyvän hyvin. Biltema on mainostanut taittuvarunkoista pyörää näkyvästi alan lehdissä ja oli pikaisella etsinnällä halvin hyvän oloinen, joten valinta oli selvä.

Pyörässä on teräsrunko, Shimanon kolmiportainen kappavaihteisto, jalkajarru, käsijarru edessä ja hyvä varustelu, mukaanlukien lokasuojat ja tavaratelineet ovat mukana. Mustarunkoisessa tuli jopa irroitettava paristovoimainen ajovalo mukana. Renkaat ovat 20-tuumaiset ja kohtuullisen ilmatilan omaavat. Ainoa varustepuute on lukon puute, jonka saa korjattua muutamalla eurolla.

Tärkeimmässä asiassa, eli pyörän käytettävyydessä, taittuvarunkoinen pyörä selviytyy hyvin. Runko on hyvin jäykkä, mutta sopivan elastinen, ja kiitos teräsrungon, tuntuu se luottamuksen arvoiselta isossakin vauhdissa. Satulassa ja ohjaustangossa riittää säätövaraa isollekin miehelle. Satula on varsin mukava alla. Yksilössäni oli kauneusvirheenä takalokasuojan yksi pultti löysässä, jonka kiristyksen jälkeen pyörästä ei kuulunut mitään räminöitä.

Pyörä taittuu rungostaan puoliksi, minkä lisäksi polkimet ja ohjaustanko taittuvat kasaan. Kuljetuskuntoon laitto tai purku ei vaadi mitään työkaluja, kuten ei satulan säätökään. Rungon mekanismi tuntuu käytössä hyvältä ja luotettavalta. Kuljetuskunnossa pyörä mahtuu hyvin pienenkin auton tavaratilaan. Kun hankkii mukaan Bilteman oman kuljetuspussin, ei autokaan likastu.

Pyörällä on hintaa 199 €, jota voidaan pitää täysin kohtuullisena näinkin hyvälle tuotteelle. Pyörä kelpaa hyvin 10-20 km siirtymisiin ja sitä käyttää mielellään.

Leirintäblogin arvosteluasteikolla pyörä saa pisteitä neljä viidestä.

Hyvää:
 • Jäykkä runko
 • Hyvä tuntuma
 • Säätövarat riittää isollekin miehelle
 • Helppo laittaa kuljetuskuntoon
 • Kätevä kuljettaa pienessäkin autossa
Huonoa:
 • Akseliväli on lyhyt ja painopiste korkealla, joten epäilen soveltuvuutta turvalliseen talvipyöräilyyn


Suosittelen pyörää lämpimästi sulalla kelillä leirintäkäyttöön. Pyörän selässä näkee paljon enemmän kun nopeasti liikkuvasta autosta ja pysyy lähempänä luontoa.

2 kommenttia:

 1. Pieni päivitys tähän aiheeseen. Olen tänä talvena testannut olosuhteiden pakosta taittuvarunkoista pyörää talvellakin.

  Satunnaisessa talvikäytössäkin yllättävän toimiva laite. Painopisteen korkeus ja vähän erilainen runkogeometria kera pienien renkaiden ei tehnyt menosta ollenkaan pahan tuntuista jäiselläkään tiellä.

  VastaaPoista
 2. Sattumalta päädyin lukemaan tätä kirjoitusta, joten päätin päivittää vielä lisää: vuoden 2012 malli tuosta taittopyörästä on vaihteeton ja varusteiltaan riisutumpi malli: ei ole tavaratelinettä, valaisinta eikä edes lokasuojia. Alumiinirunko on eri mallinen ja mielestäni sen ansiosta koko pyörä on paljon paremman näköinen, kuin tuo vanhempi malli. Jopa niin hyvän näköinen, että ehdin itse omistaa tuollaisen pyörän vain viikon verran, kunnes se varastettiin. Bilteman pyörätkin siis näyttävät nykyään kelpaavan varkaille.

  Tällä hetkellä nuo taittopyörät on myyty loppuun kutakuinkin kaikista Etelä-Suomen Biltemoista, hieman ihmetyttää tuollainen äkillinen suosio.

  VastaaPoista