lauantai 3. syyskuuta 2011

Nokia 5800 XpressMusic

Tämä arvostelu koskee hiukan normaalista poikkeavaa leirintävälinettä, Nokian puhelinta.

Puhelin on S60v5-käyttöjärjestelmällä varustettu kosketusnäytöllinen puhelin, joka oli aikanaan keskihintainen laite, ensimmäisiä Nokian kosketusnäyttömalleja. Puhelinta kritisoitiin aluksi mm. ohjelmistonsa takia, mutta kyseiset ongelmat on korjattu varsin hyvin.

Leirintäkäyttöön erityisen hyvin sopivaksi puhelimen tekee sen monipuolisuus. Laitteessa on sisäänrakennettu GPS-vastaanotin, ja Nokia julkaisi mallille ilmaisen navigoinnin. Karttaohjelma on erinomainen, omistaahan Nokia kartta-aineistoja tekevän Navteqin. Leirintäkäytössä kunnon navigointilaite on mukava, löytää aina perille ja takaisin kotiin.

Muutkin ominaisuudet puhelimessa tukevat sujuvaa leiriytymistä. Uutisista ja tapahtumista pysyy perillä, sillä laitteessa on 3G ja WLAN nopeita yhteyksiä varten. Erityisesti Opera Minin kanssa selauskokemus on mukava. Useat sivustot toimivat hyvin ja esim. lautta-aikatauluja on helppo katsastaa.

Kamerakin käy hyvin hätävaraksi, jos kamera jää kotiin. Kamerassa on nykymittapuulla vähän megapikselejä, 3,15, mutta puhelimeksi kohtuullinen optiikka ja automaattitarkennus antavat paljon lisäpisteitä. Kuvat ovat täysin kelpoja esim. Facebook-levitykseen. Hämäristä kohteista sisätiloissa ei toki saa hyviä kuvia, mutta aika harvalla muullakaan puhelimella näistä tilanteista saa hyviä otoksia. Salama auttaa jonkun verran.

Musiikkiominaisuudet ovat kattavat, joten ne vähentävät mukana kulkevan tavaran määrää. FM-radio on herkkä, omat musiikkitiedostot soivat hyvin, nettiradiot ovat käytettävissä ja jopa Spotify toimii. Puhelimen omien stereokaiuttimien äänenlaatu on puhelimeksi erinomainen ja kuulokeliitäntä on erittäin hyvälaatuinen ääneltään. 3,5 mm plugi helpottaa omien kuulokkeiden liittämistä.

5800 ja sen rinnakkaismallit tarjoavat paljon puhelinta käyttökelpoisin ominaisuuksin pikkurahalla. Leirintäblogi suosittelee lämpimästi. Pisteitä tulee 4,5/5.

Hyvää
 • GPS, ilmainen navigointi (myös nopeus-, kamera- ja liikennetiedot ilmaiseksi)
 • Hyvä näyttö, josta on mukava katsella WWW-sivuja
 • Monipuoliset musiikkiominaisuudet
 • Kohtuullinen kamera
 Huonoa
 • Lyhyt akkukesto jos käyttää puhelinta aktiivisesti

1 kommentti:

 1. En ole kokeillut kyseistä luuria, mutta täytyy hieman kehua N95:n 5mpix kameraa, Carl Zeiss ja autofocus + mielestäni tehokas LED-salama.
  Ainakin perusnokioitten 3mpix kameroihin ilman salamaa verrattuna kuvat vähemmän rakeisia.
  N95:n latasin myös SportsTrackerin, joka on kätevä ohjelma GPS:n kanssa kun sillä saa kilometrit talteen (toimii ainakin kävely/juoksu/pyöräily, autoiluun en ole vieläkään ehtinyt kokeilemaan).

  VastaaPoista